Praktijk voor Coaching & Counselling

Contact: 06 4011 8916

Slapeloosheid tips

Welkom bij het blog "slapeloosheid tips". Ben jij ook in een slecht humeur na een nacht slecht slapen? Kan jij jezelf dan ook moeilijk concentreren, zelfs na de slapeloosheid tipsnodige koppen koffie? Dat is ook niet zo verwonderlijk wanneer je begrijpt hoe belangrijk slaap is voor een goede gezondheid, concentratie, motivatie en een goed humeur.

Slapeloosheid tips: Waarom slaap goed is voor je

Er gebeurt van alles in je lichaam terwijl je slaapt, de hersenen die worden schoongemaakt en opgefrist voor de volgende dag. In de nacht maak je testosteron aan, welke een belangrijke rol speelt bij spieropbouw en kracht. Na een goede nacht slapen kan je lichaam beter hormonen aanmaken die je opgewekter maken en waardoor je jezelf beter kan concentreren. Je zal meer energie hebben met een goede nachtrust en zin hebben om te sporten, te werken en leuke dingen te doen. Goed slapen is ook belangrijk voor onze emoties, door slaaptekort raken we emotioneel van slag, we worden er prikkelbaar, chagrijnig en soms zelfs agressief van. Een goede nachtrust verkleint de kans op ziektes, zoals diabetes, overgewicht, depressie en andere gezondheidsklachten.
Slaap heeft zoveel effecten dat ik ze hier niet allemaal kan benoemen.

Slapeloosheid tips: Wat verstoort jouw slaap?

Mensen hebben een biologische klok, dit is een interne klok die aangeeft wanneer we willen slapen, wakker worden of eten. Deze klok wordt aangestuurd door de hypothalamus, het regelcentrum in de hersenen wat achter de ogen zit. De hypothalamus regelt dit door de afgifte van hormonen en de sturing van de bloeddruk en de lichaamstemperatuur.
De biologische klok zorgt ervoor dat een groot aantal essentiële lichaamsprocessen volgens een vast 24-uurs ritme verloopt. Voorbeelden zijn hormoonspiegels, schommelingen in de lichaamstemperatuur en de slaap-waakcyclus.
Het 24-uurs ritme beïnvloedt zowel stemming als gedrag. Als het slaap-waakritme verstoord is, heeft iemand moeite om wakker te worden, wakker te blijven, in te slapen of door te slapen op het door hen gewenste tijdstip binnen de 24-uurs cyclus. 

Licht bepaald hoeveel het lichaam wilt slapen. Is het donker, dan maak je melatonine aan, het slaaphormoon. Melatonine is een hormoon dat geproduceerd wordt in de pijnappelklier. Dit hormoon zorgt er in belangrijke mate voor dat de biologische klok synchroon loopt met het dag-nachtritme. Als het nog licht is om/ rond jou heen (bijvoorbeeld tv kijken of achter de pc), dan wordt het niet donker en wordt er geen melatonine aangemaakt. De meeste mensen hebben 7 a 8 uur slaap nodig per nacht, dan is het handig om 2 uur voor het slapen gaan felle lichten (van schermen) te vermijden. Je geeft het lichaam dan de kans om melatonine aan te maken.

Slapeloosheid tips: 

 • Als je niet goed kan slapen, kan je ook proberen om meer te bewegen. Lichamelijke vermoeidheid door sport kan helpen om snel in slaap te komen.
 • Probeer voordat je gaat slapen even 5 minuten te ontspannen, verzet je geest. Denk aan niet-stressvolle en leuke dingen.
 • Drink ’s avonds geen koffie. Mijd ook te grote maaltijden vlak voor je naar bed gaat.
 • Zorg ervoor dat je overdag voldoende dag- en zonlicht krijgt.
 • Ga naar bed als je je slaperig voelt.
 • Ga zoveel mogelijk op vaste tijden naar bed.
 • Doe in de avond ontspanningsoefeningen, yoga of een meditatie.
 • Een warm bad of een sauna bezoek kan ontspannend werken.
 • Vermijd het om overdag even te gaan slapen.
 • Zorg voor een koele niet te warme en donkere slaapkamer.
 • Zorg voor een comfortabel bed en een prettig kussen.
 • Vermijd in de avond dranken waar caffeïne inzit.
 • Ontspannende muziek luisteren in de avond.

Slapeloosheid tips: de praktijk

Mijn naam is Nishkampa van de Breevaart en ik ben de eigenaar van Praktijk Spirituele Coaching & Counselling. Binnen de praktijk wordt gewerkt met volledig natuurlijke producten, welke mogelijk ondersteuning kunnen bieden bij allerlei vormen van slaapproblemen zowel bij volwassenen, ouderen en kinderen.
In de praktijk wordt gewerkt met bloesemremedies, counselling, healing en spagyriek complexen en essences. 
Tijdens de consulten gaan we samen op zoek naar de oorzaak van het slaapprobleem, zonodig kan je een slaap dagboek bijhouden om inzicht te krijgen in je slaappatroon, maar ook je slaapgedrag.

Voor meer informatie over de gebruikte methoden: klik hier  

Slapeloosheid tips: tarieven en afspraak maken

Er worden consulten gegeven zowel in Lelystad als in Amsterdam, het is ook mogelijk om een consult telefonisch, via de mail of via skype te ontvangen.
Consulten via de mail, telefoon of skype kosten 15 euro per 15 minuten.
Tarieven: klik hier  

Voor inlichtingen of het maken van een afspraak kan je bellen naar:

06-40118916

Voor mailen: klik hier   

 

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn om deze site zo goed mogelijk te laten functioneren.
Ok