Praktijk voor 
Coaching & Counselling

Contact: 06 4011 8916

Nishkampa van​ de Breevaart

Verlies en Rouw

Verlies van werk

Je ontslag krijgen, moeten stoppen met werken of je collega's zien vertrekken, doet pijn.
Wie ben jij dan ineens, zonder je werk? Zonder je collega's? Wat is er dan belangrijk?

De impact van verlies van werk

De impact van baanverlies wordt vaak nog onderschat. Mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt, vertonen vaak reacties die sterk lijken op rouw. Elke dag komen er mensen op straat te staan door reorganisatie, faillissement of je functie wordt opgeheven. Voor veel mensen is dit moeilijk en pijnlijk. Misschien heb je jarenlang met hart en ziel voor dit bedrijf gewerkt, je voelde je verbonden met deze werkgever en met je collega's. Dan ineens is dit voorbij. Het verliezen van je baan kan een enorme impact op jezelf, je leven en op je directe omgeving hebben. 

Je worstelt met vragen en allerlei emoties, de ruimte om de emotionele kant van baanverlies te bespreken is vaak beperkt of het ontbreekt eraan. Dit kan resulteren in fysieke Verlies van werkklachten en/ of stress. Met name boosheid, schuld en schaamte zijn hardnekkige emoties die niet zomaar verdwijnen. De mate waarin je door een rouwproces gaat na het verlies van je baan, hangt ook af van hoe je gehecht was aan je werk.

Aandacht voor afscheid en rouw

Het is belangrijk om je emoties te durven voelen en het afscheid bewust te nemen. Als je je eenmaal bewust bent van je gevoelens van verlies kun je afscheid nemen van het oude werk en het leven dat daarbij hoorde. Goed afscheid nemen is niet altijd makkelijk, we gaan hier liever aan voorbij, met als gevolg dat je later last kunt krijgen van onafgemaakte zaken of dingen die je nog had willen zeggen of doen. 

Door actief met dit proces bezig te zijn kan je weer een gevoel van grip op je leven krijgen. Een herbezinning op doelen, om je leven weer opnieuw vorm te geven. Het kan zijn dat je negatief over jezelf bent gaan denken, maar door actief je leven weer naar voor jou de juiste koers te krijgen, komt er weer waardering, erkenning en uitzicht. Het opbouwen van een nieuw leven met andere werkzaamheden kan dan weer beginnen. Op deze manier kan je het verlies betekenis geven.

Ik begeleid je graag op weg naar een nieuw betekenisvol leven.

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn om deze site zo goed mogelijk te laten functioneren.
Ok